Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ο κόσμος χάνεται …και η ΕΡΤ χτενίζεται!

Ο κόσμος χάνεται …και η ΕΡΤ χτενίζεται!

Κάποτε διάβασα σ ένα βιβλίο πως η Ελλάδα είναι η χώρα των παράλληλων μονολόγων. Κοιτώντας όμως από ένα υψηλότερο σημείο (εννοώντας οπτική θέση κι όχι αξία) , μπορεί εύκολα να πει κανείς πως η Ελλάδα είναι η χώρα των παράλληλων κόσμων-εικόνων. Μια χώρα που θαρρεί κάνεις πως έχει κάποια αόρατα σύνορα ,κάποιον αόρατο τοίχο , ο οποίος δε χωρίζει πόλεις, δε χωρίζει εδάφη ,ούτε καν συμφέροντα πολλές φορές , αλλά νοοτροπίες και προτεραιότητες και ίσως στάσεις ζωής.

Το σήμερα θα λεγε κανείς πως είναι λίγο περίεργο ,αν όχι δύσκολο κι ανυπόφορο. Φωτογραφίζοντας τη χώρα μας είτε συνολικά, είτε κάθε πόλη μεμονωμένα , κυριαρχούν 2 αντιφατικές εικόνες , αυτή που θέλει μια πολύ μεγάλη μερίδα συν-ανθρώπων μας στους δρόμους με γνώμονα το χτες ,διεκδικώντας το σήμερα και το αύριο και αυτή που θέλει μια άλλη μερίδα της ίδιας κοινωνίας να συζητά , να ανυπομονεί και να καρδιοχτυπά εστιάζοντας στο απόλυτο Ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό γεγονός κάθε χρονιάς ,τη Γιουρ(ια)ο-βιζι-ον (Eurovision).

Αυτές οι 2 εικόνες του σήμερα , αφορούν τα άτομα της ίδιας κοινωνίας ,με τα ιδία χαρακτηριστικά ,τις ίδιες κοινωνικά θέσεις , με τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες (ίσως) ανησυχίες. Την απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι σωστός και ποιος όχι ,ίσως να μη την μάθουμε ποτέ , ίσως να μην πρέπει καν να τη διερευνήσουμε , ίσως και να μην υπάρχει . Εκείνο όμως που θα πρέπει σίγουρα να μας προβληματίσει είναι το ποια είναι η κινητήριος δύναμη μας , το τι μηχανισμοί παραπλάνησης και εφησυχασμού υπάρχουν και το που αποσκοπούν όλα αυτά.

Η κριτική ανήκει στον καθένα μας… ο καθένας κάνει τις επιλογές του… κι ο καθένας κρίνετε γι αυτές και λογοδοτεί κυρίως στον εαυτό του!


http://www.youtube.com/watch?v=rL3gTEKYGRE&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=cKIhBcvsRzg


Γνωστοί-Άγνωστοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου